FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De website van het RIVM geeft hier nadere informatie over. Over het algemeen lopen oudere volwassenen en vooral degenen met chronische ziekten zoals hartaandoeningen... Lees meer

Op 16 mei vond hij weer plaats: de Elfstedentocht voor fietsers. 235 km door het Friese landschap, langs de bekende steden van het schaatsevenement. Het kan heel mooi weer zijn in Friesland, maar het kan ook koud zijn, er kunnen buien vallen en er kan een stevige bries waaien. Maandag was het dat allemaal. De gevoelstemperatuur lag zelfs in de ochtend op 5 graden. 15.000 deelnemers gingen van start. Onder hen ook 32 fietsers die mee deden aan een van de acties van het PBS. Dit keer vooral SMA en FSHD fietsers. Gestoken in het prachtige PBS shirt gingen zij om 6:30 van start. Wij gingen om 9:00 aan de gang met het opbouwen van een revitaliseringspunt iets ten noorden van Bolsward. Onze fietsers zouden hier rond het begin van de middag langs moeten komen. We vonden een mooie plek langs de route, waar we onze tent goed verankerd naast de bestelauto zetten. Er waren veel vrijwilligers en een enthousiaste groep familie en vrienden van onze fietsers. We waren op alles voorbereid. We hadden heerlijke gesmeerde broodjes en krentenbollen, bananen, sportbars, sportdrankjes, jelly bears en warme thee en koffie. Gelet op de barre temperaturen was iedereen erg blij met de warme drankjes. In kleine groepjes druppelden de PBS/SMA/FSHD renners de tent binnen. Na een korte pauze vertrokken ze weer, boordevol energie en helemaal gemotiveerd.

In de tweede helft van de ochtend bereikte ons het bericht dat onze voortrekker Ab Ramaker na 90 kilometer de strijd had moeten opgeven. Vrijdag lag hij nog met een zware griep op bed. Behoorlijk verzwakt en vele kilo’s lichter, ging hij toch van start. Hij wilde persé de tocht voltooien, maar de griep had hem toch te veel verzwakt. We weten allemaal hoe graag hij de tocht had willen uitrijden. Heel verstandig gaf hij op. Er komt vast nog wel een nieuwe kans! Maar sneu was het wel!!!!

Het was ook mooi te zien hoe de PBS directeur, Jan Ite de Ruiter, heel opgewekt de tent binnen wandelde. Hij deed al weer voor de derde keer mee. Hij schudde iedereen de hand. Bedankte de vrijwilligers hartelijke en stak de toeschouwers een hart onder de riem.

Henk Dokter kwam al vroeg, gewapend met gitaar, en verraste ons allemaal met een mooi FSHD lied. De tekst lag goed in het gehoor: “Een-twee-drie-vier-vijf-zes-zeven-acht-negen tien….elf steden op een rij”.

Anouska had alles samen met Maureen en de mensen van het PBS perfect voorbereid. Niemand kwam iets te kort en onze groep had, dankzij de mooie toejuichingen, een positief effect op vele van de langsflitsende deelnemers.

De hele actie was een mooi voorbeeld van hoe het bundelen van krachten de verschillende organisaties samen sterker maakt. PBS, SMA, en de FSHD Stichting maakten er samen echt iets moois van.

Ab, een spoedig herstel toegewenst namens ons allemaal. Vrijwilligers en toeschouwers, jullie waren geweldig.

Hartelijk dank voor alles! Kees van der Graaf, voorzitter.  

 • Kahali

  FSHD gaat
  over mensen 

 • Sies

  FSHD is het 
  beste halen uit

  de dingen die
  je nog wel kan 

 • Vrielink

  FSHD is leven
  met pijn en
  vermoeidheid 

 • Bovens

  FSHD gaat
  over verlies

 • Gielesen

  FSHD gaat
  over je schuldig
  voelen 

 • Bilsen

  FSHD komt
  voor bij alle
  rassen en alle
  leeftijden

ZONDER REGISTRATIE
GEEN MEDICIJN

Registreer u hier

FSHD en het coronavirus

Voor de meeste personen met FSHD is het risico op een ernstige ziekte als gevolg van een COVID-19-infectie hetzelfde als bij de algemene bevolking. De... Lees meer

SINGELSWIM 2019: DE JUBILEUMEDITIE

De SingelSwim Utrecht is de enige zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim Utrecht is in 2013... Lees meer