Acties van FSHD.

Op deze pagina vindt u alle acties die ingezet zijn door de FSHD Stichting.

FSHD Stichting is jarig en bestaat 25 jaar!

Al 25 jaar heeft de FSHD Stichting een toonaangevende rol in het wereldwijd bijeenbrengen van fondsen, onderzoekers, patienten en organisaties in het vinden van een oplossing voor de spierziekte FSHD.

Afgelopen zaterdag 25 juni hebben we het jubileum met een mini-symposium gevierd met patiënten, artsen, onderzoekers en donateurs.

Bij het minisymposium in Baarn gaf Prof. Dr. Silvère van der Maarel, LUMC, een lezing over 25 jaar genetisch onderzoek naar de Spierziekte FSHD. Door de nauwe samenwerking in het FSHD expertisecentrum met Radboudumc wordt nieuwe informatie snel gedeeld en kunnen inzichten uit klinisch en genetisch onderzoek elkaar aanvullen en versterken. Hij memoreerde dat Leiden de afgelopen jaren steeds baanbrekend werk heeft verricht en tussen 2010 en 2020 niet alleen de genetische oorzaak van FSHD-1 maar ook de oorzaken van FSHD-2 heeft gevonden.

Omdat de oorzaak onbekend was, was er 25 jaar geleden ook geen zicht op een behandeling. Nu zijn er zo’n 20 kleinere farmaceutische bedrijven actief om tot een geneesmiddel te komen. Voordat er een geneesmiddel is zijn we waarschijnlijk nog jaren verder, maar er is in 25 jaar enorm veel veranderd, onder andere doordat de FSHD Stichting voor meer aandacht voor FSHD heeft gezorgd en onderzoek heeft kunnen financieren.

Anke Lanser, voorzitter van de FSHD diagnosewerkgroep Spierziekten Nederland, gaf een indringende persoonlijke bijdrage over de impact van FSHD.

Dr. Nicole Voet, revalidatiearts en senior onderzoeker Radboudumc en Klimmendaal gaf een lezing over 25 jaar klinisch onderzoek. Naast een betere diagnose, uitkomstmaten en beter begrip van het beloop van de ziekte noemde zij ook het belang van sub-maximale, aerobe training voor patiënten met de spierziekte FSHD. Op dit onderwerp is zij ook gepromoveerd. Ze ontving in 2017 een Europese prijs voor het beste proefschrift in de revalidatiegeneeskunde.

Dr. Corrie Erasmus, kinderneuroloog van het Radboudumc en Amalia Kinderziekenhuis, gaf een lezing over FSHD bij kinderen en aankomend onderzoek naar kinderen met FSHD en vermoeidheid dat voor een deel gefinancierd zal worden door de FSHD Stichting. Anders dan bij volwassenen is er bij kinderen met FSHD nog veel meer onbekend. Er is nog veel onderzoek nodig.

Op 10 juli vindt de Singelswim in Utrecht weer plaats. Dit keer is het mogelijk de hele singel rond te zwemmen, suppen of kanoën. De opbrengst zal worden ingezet voor het onderzoek van Dr. Corrie Erasmus.

SingelSwim Utrecht 10 juli 2022

Op zondag 10 juli 2022 wordt de SingelSwim Utrecht georganiseerd om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. De SingelSwim Utrecht is een zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het evenement staat geheel in het teken  van geld bij elkaar zwemmen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD.

Twee jaar op rij hebben we geen SingelSwim kunnen organiseren als gevolg van het coronavirus. We gaan er op zondag 10 juli een geweldige dag van maken. De SingelSwim staat dit jaar in het teken van de opening van de gehele Singel. Deelnemers kunnen de gehele Singel over. Een ronde van maar liefst 5.5 kilometer. Deze editie zijn er naast zwemmen twee nieuwe onderdelen toegevoegd : suppen en kanoën.

Inschrijven kan via www.singelswimutrecht.nl

Zwemmer bij SingelSwim

Keihard lachen voor FSHD! Extra voorstelling Cameretten finalisten voor onderzoek naar FSHD - 10 juni 2022

Op vrijdag 10 juni 2022 spelen de finalisten van Cameretten 2021 een extra voorstelling om geld op te halen voor onderzoek naar een oplossing voor de spierziekte FSHD. Cameretten Festival is het oudste en tevens hét onafhankelijke podium waar nieuw aanstormend cabarettalent jaarlijks wordt ontdekt door publiek, jury en pers. De finalisten van 2021 zijn: Thjum Arts (winnaar jury- en publieksprijs), Teun Wolters en de Blauwe Vinkjes. Deze Cameretten-finalisten van 2021 spelen momenteel de finalistentournee.

Download hier de flyer: Flyer-FSHD-Cameretten.pdf

Een komiek’s grootste nachtmerrie

FSHD patiënten kunnen hun blijdschap moeilijk tonen, maar dat betekent niet dat ze hun gevoel voor humor verliezen. Hierop voortbordurend besluiten we de grootste nachtmerrie van een komiek uit te laten komen: een publiek dat niet reageert. We vullen de Goudse schouwburg – zonder medeweten van komiek Ronald Snijders – met FSHD patiënten met de opdracht niet te reageren op zijn grappen. Het effect hiervan op hem is pijnlijk voelbaar en als blijkt dat het om een stunt gaat voor FSHD is Ronald zichtbaar ontroerd.